Brandweer Twente

Brandweer Twente

De Brandweer Twente bereidt zich voor om hun voertuigen te elektrificeren.

De afgelopen periode is het aantal elektrische auto’s op de weg enorm gegroeid. Dit krijgt de komende periode een vervolg , zeker als je in ogenschouw neemt dat nieuwe leaseauto’s per 2025 niet meer mogen beschikken over een aansturing middels fossiele brandstoffen. Volgens de EU moeten in 2035 alle nieuwe personenauto’s elektrisch of waterstof aangedreven zijn en Nederland wil dit eigenlijk graag al per 2030 doorvoeren. Zeker is dat het aantal elektrische voertuigen gestaag door blijft groeien.


Ook de vervoersmiddelen van de brandweer worden geleidelijk elektrisch. Zelfs al op korte termijn wanneer het om de personenvervoer wagens gaat. Door het aflopen van leasetermijnen en/of afschrijvingstermijnen zien we ook op de brandweerkazernes steeds vaker elektrische wagens.

Brandweer Twente is hier voortvarend mee aan de slag gegaan. Harald Aarnink, Teamleider Onderhoud & Techniek bij Brandweer Twente, is begonnen met het inwinnen van informatie omtrent elektrisch rijden en elektrisch laden. Voor dat laatste is hij in contact gekomen met Eric van Voorthuizen van Orange Charging. In een eerste Teams overleg heeft Eric, Commercieel Manager bij Orange Charging, uit de doeken gedaan wat de (on)mogelijkheden voor het plaatsen van laadpalen op de kazernes van Brandweer Twente zijn en met welke zaken zij rekening moeten houden. Door het goede contact en de wederzijdse wil om dit traject vlot op te pakken, resulteerde dit al snel in een schouwingsronde. Het installatieteam van Orange Charging is hierbij op een viertal locaties in Twente geweest om de mogelijkheden te bekijken. Hierbij is gekeken naar de mogelijkheden met betrekking tot de elektrische installatie , de beste wijze om het kabeltracé te laten verlopen en de mooiste plek om de laadpalen uiteindelijk te plaatsen. Vlot na deze schouwingsronde is Brandweer Twente voorzien van een tweetal offertes per locatie, te weten een offerte voor de aanschaf van de laadpalen en één voor de installatie daarvan.

Orange Charging houdt eigen voorraad van laadpalen van het merk Ecotap en kan hierdoor snel leveren. Met een flexibel installatieteam kan zo het project voortvarend worden afgerond. In eerste instantie zijn de locaties Hengelo-Centrum, Enschede Spaansland, Enschede Noord en de Twente Safety Campus (voormalig Vliegveld Twente) uitgerust. Inmiddels is er ook een tweede ronde geweest en zijn de locaties Tubbergen en Wierden ook voorzien van de kwalitatief hoogwaardige laadpalen van Ecotap. De installateur welke de nieuwe Brandweerkazerne in Almelo heeft gebouwd, Lammerink Installatiegroep, heeft bovendien door Orange Charging geleverde laadpalen gemonteerd op deze locatie.

Op deze manier maakt Brandweer Twente een goede start waarmee zij, naast hun eigen bedrijfsvoertuigen, ook het elektrisch laden voor hun personeelsleden en vrijwilligers faciliteren. Door een goede inrichting van het backofficesysteem heeft Brandweer Twente hierbij geen omkijken naar de uiteindelijke verrekening van deze transacties. Orange Charging wil graag in contact komen met andere Veiligheidsregio’s om de opgedane expertise ook voor hen in te kunnen zetten.

''Door nu al te investeren in elektrische voertuigen kan Brandweer Twente vanaf 2025 voldoen aan de Europese richtlijn Schone en energiezuinige voertuigen (Clean Vehicles Directive). Door direct over te stappen op emissie vrije voertuigen voldoen we ook aan de doelstelling van 2030.''
h.aarnink@brandweertwente.nl
- Harald Aarnik
Teamleider Onderhoud en Techniek bij Brandweer Twente

Klik hier voor het nieuwsartikel in PDF.

Heb je vragen omtrent het aanvragen van laadpalen? Een adviesgesprek is altijd gratis en vrijblijvend. We beantwoorden graag al je vragen.

Interesse in onze dienstverlening?

Bij ons kun je rekenen op een betrouwbare dienstverlening en kwalitatief hoogwaardige laadvoorzieningen.

Parkeergarage s Hertogenbosch -9 gecomprimeerd

We horen graag van je!

Ma t/m vr 8.00-17.00 uur