Hoe snel kan een voertuig geladen worden?

De snelheid van laden is afhankelijk van veel verschillende factoren.

De snelheid van laden is afhankelijk van veel verschillende factoren

TYPE LADER: De laadsnelheid wordt uitgedrukt in 'kW' en is onder andere afhankelijk van de capaciteit van het type lader en aansluitwaarde van de lader op het elektriciteitsnet.

VOERTUIG: De laadsnelheid wordt ook bepaald door het voertuig en is van meerdere factoren afhankelijk. Bij regulier laden is de capaciteit van de omvormer of “on board charger” van invloed. Daarnaast is de laadsnelheid afhankelijk van hoe vol de batterij is. Dit komt omdat een batterij langzamer opgeladen wordt als deze vol raakt. Snelladen heeft vaak boven de 80 a 90% van de batterijcapaciteit niet zo veel zin meer omdat het laden steeds langzamer gaat.

OMSTANDIGHEDEN: Ook andere omstandigheden, zoals de temperatuur van de batterij, kunnen van invloed zijn op de laadsnelheid. Een batterij werkt optimaal als de temperatuur niet te hoog en niet te laag is. In de praktijk is dit vaak tussen de 20 en 30 graden. In de winter kan een batterij erg koud worden. Hierdoor kan het zijn dat het laden aanzienlijk langzamer gaat. Andersom kan een batterij op een zomerse dag juist erg warm worden en ook dan kan het laden langzamer verlopen.