Zo kies je de juiste laadpaal. Waar moet je beginnen?

In deze blog geven we je algemene informatie over type laders, hoelang voertuigen nodig hebben om op te laden, wat voor aansluiting je doorgaans nodig hebt, welke laadpaal merken wij aanbevelen en geven we uitleg over exploitatie. 

Waar moet je beginnen? Wij helpen je op weg. 

1. Hoe weet je welk type lader je nodig hebt?

Het kiezen van het juiste type lader is cruciaal om efficiënt en goed te kunnen laden. Er zijn een aantal dingen die je keuze bepalen, zoals de laadsnelheid die je nodig hebt, de compatibiliteit met je voertuig en de beschikbaarheid van de laadinfrastructuur op de desbetreffende locatie.

2. Hoelang hebben voertuig de tijd om op te laden?

Tijd is een belangrijke factor als het aankomt op het opladen van je elektrische voertuig.
Je kunt kiezen uit diverse laadmethodes. We hebben het hieronder schematisch weergegeven:

Meer dan 3 uur om te laden?           Reguliere lader (AC)
1 tot 3 uur?                                        Snellader (DC)          
0,5 tot 1 uur?                                     Snellader (DC)          
Minder dan 0,5 uur?                          Snellader (DC)

3. Verschil tussen AC en DC laden

AC staat voor Alternating Current, wat in het Nederlands wisselstroom betekent en DC staat voor Direct Current, wat gelijkstroom betekent.

Wisselstroom (AC) laden gebruikt de standaard elektriciteitsvoorziening van openbare laadpunten of huishoudens. Gelijkstroom (DC) laden ook wel bekend als snelladen levert gelijkstroom aan de batterij van de EV. Hierdoor is een veel sneller laadproces mogelijk.

4. Wat voor aansluiting heb je nodig in de meterkast?

Het opzetten van een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen vereist enige kennis over de soorten aansluitingen die je meterkast ondersteunen! 😉 Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elektrische auto efficiënt en veilig wordt opgeladen. Afhankelijk van de capaciteit van je elektrische auto en de snelheid waarmee je wilt laden, zijn er verschillende aansluitingen in je meterkast nodig:

  • Voor laadvermogens tot 11 kW wordt een 3-fase 16A (3x25A) aansluiting
    aanbevolen.
  • Voor hogere vermogens, zoals meer dan 40 kW, is een krachtigere 3-fase 63A aansluiting nodig.
  • Bij extreem hoge vermogens, zoals meer dan 100 kW, moet je denken aan een 3-fase 150A of zelfs een 3-fase 250A voor vermogens boven de 180 kW​​.


Dus:
11 kW        3 x 16 Ampère
> 40 kW     3 x 63 Ampère
> 100 kW   3 x 150 Ampère
> 180 kW   3 x 250 Ampère

5. Welk merk laadpaal moet ik dan kiezen?

Er zijn 1001 laadpaal merken....Welke moet je nu kiezen? We hebben alvast een selectie voor je gemaakt. Bij Orange Charging is het heel simpel! Wanneer je een reguliere lader nodig hebt dan adviseren wij Ecotap en Autel. Bij een snellader adviseren wij Kempower en Autel. Wij werken alleen met de best-in-class laders!

6. Laadpalen nodig, maar liever geen geld uitgeven?

Het aanschaffen van laadpalen kan grote kosten met zich meebrengen. Hier zit je als bedrijf niet op te wachten. Maar hier is een simpele oplossing voor: exploitatie. Het is constructie waarin je als bedrijf je parkeerterrein beschikbaar stelt voor laadpalen en in ruil daarvoor worden kosteloos laders geplaatst. Je leest er hier meer over.

Conclusie

Op zoek naar de beste manier om je elektrische auto op te laden? Geen zorgen, we helpen je stap voor stap! Of je nu thuis rustig wilt laden of snel onderweg, het is belangrijk om te weten welke lader je nodig hebt en hoe je meterkast eruit moet zien. We raden Ecotap en Autel aan voor thuisladen, en Kempower en Autel als je snel wilt laden. Ook als je liever geen geld uitgeeft aan laadpalen, hebben we tips over hoe je zonder kosten toch laadpalen kunt krijgen. Met de juiste info en keuzes kun je makkelijk en slim laden. Laten we samen starten met slim laden!

Neem contact op met Orange Charging en maak de switch vandaag nog!

Zakelijke laadpalen nodig, maar liever niet zelf investeren?

Ga voor laadpaal exploitatie. We vertellen je er graag alles over!

Interesse in onze dienstverlening?

Bij ons kun je rekenen op een betrouwbare dienstverlening en kwalitatief hoogwaardige laadvoorzieningen.

Foto-15 gecomprimeerd

We horen graag van je!

Ma t/m vr 8.00-17.00 uur