Foto-11-min
  • Home
  • Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Overal een antwoord op

Dit zijn enkele van de meest gestelde vragen over elektrisch rijden. Uiteraard kan er altijd met ons contact worden opgenomen via het contactformulier.

Hoe kan ik als bedrijf een laadpaal aanvragen?

Orange Charging is dé partner voor laadoplossingen in diverse sectoren. Van een enkele laadpaal tot grote laadpleinen en snellaadlocaties. Van inventarisatie tot installatie en beheer.

Op deze pagina vind je alle informatie. 

Wil je een laadpaal aanvragen in de vorm van exploitatie? Lees dan hier onze stap-voor-stap-werkwijze. 

  • Stap 1: Neem contact met ons op voor advies passend bij jouw situatie. 
  • Stap 2: We plannen een afspraak in voor een schouwing (online of op locatie). 
  • Stap 3: Van voorstel naar getekende overeenkomst. 
  • Stap 4: We komen langs voor installatie (je kunt dit ook zelf regelen). 
  • Stap 5: Laden maar! 
  • Stap 6: Heb je een storing? Geen probleem, we komen bij je langs. 




Hoe vraag ik een gratis laadpaal aan?

Orange Charging biedt passende laadvoorzieningen aan in de vorm van exploitatie. Geen investering, geen kosten en geen geregel. Jij stelt je parkeerterrein beschikbaar en wij plaatsen kosteloos de laadpaal. 

Ga naar onze exploitatie pagina en vraag hem direct aan!

Waar is mijn laadpunt vindbaar?

Er zijn diverse apps beschikbaar zoals: ANWB Onderweg app, Chargemap.com

Hoe kan ik een laadpaal aanvragen in mijn gemeente?
Heeft u een elektrische auto en geen eigen parkeerterrein? Vraag online een laadpaal aan bij u in de buurt en vindt alle informatie over publiek laden van elektrische auto's in uw gemeente. Klik hier om er een aan te vragen! 
Welke laadpas heb ik nodig?

Laadpassen kunnen bij iedere aanbieder aangevraagd worden.

Een overzicht van welke passen bij de
Ecotap laders worden geaccepteerd vindt je hier

Overzicht van de laadpassen top 10 vindt je hier
De laadkabel van mijn elektrische auto laat niet los. Wat moet ik doen?

Het kan frustrerend zijn als de laadkabel van uw elektrische auto vastzit. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om het probleem voorzichtig en veilig op te lossen:

Controleer of de Auto en Laadpaal Uitgeschakeld Zijn: Zorg ervoor dat het laden volledig is gestopt en dat het voertuig uitgeschakeld is. Sommige auto's hebben een vergrendelingsmechanisme dat de kabel op zijn plaats houdt tijdens het laden.

Vergrendel de portieren van uw voertuig en ontgrendel ze vervolgens, om te proberen of de auto de laadkabel nu wel vrijgeeft.

Controleer de Handleiding van de Auto: Raadpleeg de gebruikershandleiding van uw voertuig voor specifieke instructies over het losmaken van de laadkabel. Verschillende voertuigen kunnen verschillende procedures hebben.

Waarschuwing: Probeer niet om de kabel met geweld los te trekken of gereedschap te gebruiken, aangezien dit schade kan veroorzaken aan zowel de laadkabel als uw voertuig.

Onze helpdesk is 24/7 beschikbaar voor al uw problemen en vragen: 

Storingsdienst: +31 (0)85 105 47 51
Waar kan ik mijn voertuig opladen?

Laden kan op veel plaatsen. thuis, op het werk of in het openbaar. In Nederland en omringende landen zijn al veel laadpalen beschikbaar en door de toenemende vraag komen er komen elke dag meer bij. Er zijn verschillende apps beschikbaar om een openbaar oplaadpunt te vinden zoals bijvoorbeeld Chargemap.

Welke Autel laders zijn er beschikbaar?

Autel heeft een unieke, volledige productrange met modulaire snelladers met laadcapaciteiten tot 640kW. Zo geeft de Autel DC Fast wel 100 km bereik in 5 minuten met 480 kW laadvermogen. Dit is ideaal voor onze klanten met een grotere laadbehoefte. Met Autel als aanvulling in ons assortiment, kunnen wij hoogwaardige laadoplossingen aanbieden voor ieder bedrijf.’’

Autel werd opgericht in 2004 en is wereldwijd 1 van de marktleiders is op gebied van diagnoseapparatuur voor voertuigen. Ze zijn actief in 70 landen en hebben een indrukwekkende range aan snelladers ontwikkeld.

Waarom elektrisch rijden?

Een elektrische auto stoot geen CO2 uit. Dit zorgt voor een verbetering van de luchtkwaliteit. Daarnaast is de auto veel stiller en hebben elektrische auto’s veel minder onderhoud nodig. Een elektrische auto heeft een lithium-ionbatterij. Deze batterijen zijn voor 95% recyclebaar

Wat is een MSP?

De Mobility Service Provider (MSP) verkoopt mobiliteitsproducten en -diensten. Bijvoorbeeld een abonnement voor het opladen van je auto, de bijbehorende laadpas en/of de app en de betaling van jouw laadsessies.

Wat is een CPO?

De markt van elektrisch vervoer bestaat uit verschillende partijen. Een van die partijen is de Charge Point Operator (CPO). De CPO zorgt voor de levering van de oplaadpunten, de installatie en het onderhoud van de laadpunten en bijvoorbeeld de ondersteuning bij een storing.

Hoe snel kan een voertuig geladen worden?

De snelheid van laden is afhankelijk van veel verschillende factoren

TYPE LADER: De laadsnelheid wordt uitgedrukt in 'kW' en is onder andere afhankelijk van de capaciteit van het type lader en aansluitwaarde van de lader op het elektriciteitsnet.

VOERTUIG: De laadsnelheid wordt ook bepaald door het voertuig en is van meerdere factoren afhankelijk. Bij regulier laden is de capaciteit van de omvormer of “on board charger” van invloed. Daarnaast is de laadsnelheid afhankelijk van hoe vol de batterij is. Dit komt omdat een batterij langzamer opgeladen wordt als deze vol raakt. Snelladen heeft vaak boven de 80 a 90% van de batterijcapaciteit niet zo veel zin meer omdat het laden steeds langzamer gaat.

OMSTANDIGHEDEN: Ook andere omstandigheden, zoals de temperatuur van de batterij, kunnen van invloed zijn op de laadsnelheid. Een batterij werkt optimaal als de temperatuur niet te hoog en niet te laag is. In de praktijk is dit vaak tussen de 20 en 30 graden. In de winter kan een batterij erg koud worden. Hierdoor kan het zijn dat het laden aanzienlijk langzamer gaat. Andersom kan een batterij op een zomerse dag juist erg warm worden en ook dan kan het laden langzamer verlopen.

Gebruiken alle laadpalen dezelfde standaarden?

Moderne elektrische voertuigen zijn met een reguliere laadpaal verbonden via een laadkabel met een type 2-stekker. De laadkabel wordt door de e-rijder meegebracht. Raadpleeg de handleiding van jouw auto voor de juiste kabel. Om een snellader te gebruiken, heb je een CCS- of CHAdeMO-aansluiting op je elektrische auto nodig. De laadpalen van Orange Charging zijn compatibel met (nagenoeg) alle elektrische auto’s.

Wat is het verschil tussen regulier en snelladen?

Er zijn twee manieren om een elektrische auto op te laden: regulier opladen (AC) en snelladen (DC). Iedere EV kan opgeladen worden aan een regulier laadpunt. Deze laadpunten staan op bestemmingen waar vaak langere tijd verbleven wordt. Denk hierbij aan thuis, op het werk, openbare parkeerplaatsen en locaties als restaurants en hotels. De laadpunten leveren meestal een vermogen tussen 3,7 en 22 kilowatt (kW).

Snelladers hebben een veel groter vermogen en staan vaak langs snelwegen en andere hoofdwegen. De laadvermogens bij snelladen liggen meestal tussen 50 en 180 kW.

Hoeveel kilometers kan je rijden op een volle acculading?

Het aantal kilometers dat je op een volle acculading kan rijden is per voertuig verschillend en hangt in grote mate af van je rijstijl. De laatste voertuigen die op de markt zijn gebracht hebben over het algemeen een werkelijke range van 200 tot 400km. Bij snelle acceleratie en hogere snelheden wordt meer stroom verbruikt dan bij een ontspannen rijstijl.

Wat is een MID Keurmerk?

Het MID keurmerk is een keurmerk dat aangeeft of het geregistreerde aantal kWh mag worden gebruikt voor registraties en verrekeningen. MID is een afkorting voor Measuring Instrument Directe en is voor de officiële richting meetinstrumenten.

Heb ik een MID meter nodig?

Een MID meter in een laadpaal heeft u alleen nodig wanneer u 
1) Geen
pasjessyteem heeft en 
2) Wanneer u uw verbruik zowel in wilt zien als wilt verrekenen met bijvoorbeeld uw werkgever. Gaat u het verbruik van uw laadpaal verrekenen, dan is een MID gekeurde kWh-meter verplicht.

Hoe werkt laden met een laadpas of laadsleutel?
  1. Koppel uw laadstekker in het laadpunt
  2. Koppel uw laadstekker in de auto
  3. Ga met uw pasje één keer over het scanpunt van het desbetreffende laadpunt.
  4. Wacht totdat u een piep hoort (binnen 3 seconden). Indien het lampje blauw wordt, begint het laadproces.
  5. U kunt het laadproces beëindigen door uw pasje weer over het scanpunt te laten gaan, te wachten op de piep en vervolgens de stekker te ontkoppelen.

Statusaanduiding

  • Knipperend Groen: Standby
  • Blauw: Laden
  • Knipperend Rood: Pas onbekend of kabel niet correct verbonden
  • Rood: Laadpunt niet Beschikbaar/Storing
  • Groen: Accu vol

Bekijk video

Waar vind ik het laadpunt nummer van mijn laadpunt?

Het laadpunt nummer is te vinden op het domingplaatje van het laadstation. Het domingplaatje omvat ook het LED lampje.

Verder staat er een module nummer aan de binnenkant van de stekkerdeksel of in de houder van de stekker in het geval uw laadsysteem met een vaste kabel is uitgevoerd.

Hoe snel is mijn auto vol geladen?

De laadtijd varieert afhankelijk van de lader en het voertuig. Thuisladen met een standaard stopcontact kan 8-12 uur duren, terwijl snelladers het proces tot een uur of minder kunnen verkorten.

Wat moet ik doen als mijn laadpunt spanningsloos is?

1. Check of de schakelaar in de meterkast is ingeschakeld

2. Check of de aardlek-schakelaar in het laadsysteem is ingeschakeld (bekijk instructiefilmpje)

Hoe ver kan ik rijden met een volle accu?
De actieradius van een elektrische auto varieert afhankelijk van het merk, model, en rijomstandigheden. Gemiddeld varieert de afstand tussen 150 en 400 km op een volle lading.
Wat kost het om mijn auto op te laden?
De kosten variëren afhankelijk van de laadlocatie en de lokale elektriciteitsprijzen. Thuis opladen kan goedkoper zijn dan bij een openbaar laadstation.
Is het veilig om een elektrische auto op te laden in de regen?
Ja, elektrische auto's en laadstations zijn ontworpen om buiten te worden gebruikt en zijn veilig om in de regen op te laden.
Wat gebeurt er als mijn accu leeg is onderweg?
Zoals bij een auto met een lege tank, zou u wegenwachtdienst moeten bellen. Sommige diensten hebben mobiele laadunits om u genoeg lading te geven om een laadstation te bereiken.
Wat is laadpaal exploitatie?
Orange Charging biedt passende laadvoorzieningen aan in de vorm van exploitatie. Geen investering, geen kosten en geen geregel. Jij stelt je parkeerterrein beschikbaar en wij plaatsen kosteloos de laadpaal. Zo simpel kan het zijn. Of je nu een laadpaal wil exploiteren voor een bedrijfgemeentevakantieparkhotel of VvE, Orange Charging regelt alles voor je. Van planning tot realisatie en onderhoud; dit is onze business. Waar wíj naar kijken, is de ‘laadpotentie’ van een locatie. 

Wilt u ook kosteloos een laadpaal aanvragen voor uw bedrijf? Neem contact met ons op.
Feedback of klacht?

Feedback:

Heeft u feedback voor ons. Graag! Wij zijn constant bezig om onze organisatie te verbeteren.
Mail dan naar info@orangecharging.com of bel ons op +31(0)85 105 47 50.

Wat moet ik doen als de laadpaal een storing aangeeft?
Op de laadpaal bevindt zich een storingsnummer. Het telefoonnummer is: + 31 (0)85 - 105 47 51.

De helpdesk is 24/7 bereikbaar. 
Wat is een slimme laadpaal?
Op deze pagina vertellen we je alles over een slimme laadpaal.
Wat is een laadpas?
Een laadpas is een pas, vergelijkbaar met een bankpas of creditcard, die elektrische voertuig (EV) rijders gebruiken om openbare laadstations te activeren en om voor het opladen te betalen. Wanneer je je EV aan een openbaar laadstation wilt opladen, moet je meestal eerst de laadpas tegen een lezer op het laadstation houden om het opladen te starten. Na het opladen wordt het bedrag dat je verschuldigd bent voor de verbruikte elektriciteit automatisch van je account afgeschreven.

Een ander woord laadpas is: 'laadtag' of 'druppel'.
Hoe vraag ik een laadpas aan?
Als je een EV-rijder bent of overweegt er een te worden, is het hebben van een laadpas essentieel om gemakkelijk en efficiënt gebruik te maken van openbare laadstations.

Vraag hier je laadpas aan. 
  • Per account krijg je 1 laadpas gratis, niet per laadpunt.
  • De laadpassen worden binnen 2 werkdagen verstuurd.
  • Ecotap laadpassen zijn door heel Europa te gebruiken bij openbare laadpunten.

Interesse in onze dienstverlening?

Bij ons kun je rekenen op een betrouwbare dienstverlening en kwalitatief hoogwaardige laadvoorzieningen.

Foto-14 gecomprimeerd

We horen graag van je!

Ma t/m vr 8.00-17.00 uur